Beszámoló Kósa Lajos miniszter 2018-as év eleji Modern Városok Programhoz kapcsolódó országjáró körútjáról

A Kormány nevében Miniszterelnök úr 2015 márciusa és 2017 májusa között valamennyi megyei jogú várossal, összesen 23 együttműködési megállapodást kötött.

A megállapodások megkötése, vagyis az előkészítési munka az elmúlt 2,5 évben befejeződött, így 2017 októbere óta, mint tárca nélküli miniszter, külön munkaszervezet dolgozik a projektek előrehaladásán.

A paktumokkal 265 projektet tartalmazó, az eddigi számítások szerint több mint 3550 milliárd forintos fejlesztési csomag valósul meg 2022-ig.

Egy megyei jogú városban átlagosan 10-15 új fejlesztést indítottak el az önkormányzatok, a Programnak köszönhetően, kormányzati segítséggel.

Szinte valamennyi városban megvalósulnak nagyobb útfejlesztések, ipari parkok, illetve lesz jelentős sportberuházás, turisztikai, kulturális, oktatási és egészségügyi fejlesztés.

 

Kósa Lajos miniszter úr az országjáró körútja során szólt arról, hogy a programban az önkormányzatok tervezésre, projekt-előkészítésre 600 milliárdot már megkaptak.

A miniszter kiemelte, hogy a 23 megyei jogú városban kétmillió ember él, de a települések környezetét tekintve sokkal több embert érintenek a fejlesztések és messze túl nyúlnak a város-határokon, ezért a Modern Városok Programja a vidéki Magyarország programja is!

A miniszter úr körútja során 10 megyei jogú városba látogatott, többek között Szolnokra, a Tisza fővárosába, Debrecenbe, Kecskemétre, Miskolcra, Békéscsabára, Hódmezővásárhelyre, Egerbe, Nyíregyházára, Kaposvárra és körútját a királynék városában, Veszprémben zárta.

 

Az alábbiakban bővebben olvasható, milyen fejlesztések és bővítések kezdődtek meg illetve várhatóak a vidék nagyvárosaiban és vonzás körzetükben:

 

2018.01.23. Debrecen Megyei Jogú Város

Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás óta először fordult elő az önkormányzatok maguk határozhatták meg a fejlesztési elképzeléseiket!

Pusztán csodálatos” A cívis város szlogenje egyszerre utal a város földrajzi elhelyezkedésére és a desztináció sokszínű kínálatára, melyet a sokoldalú fejlesztési célok is mutatnak:

Így például a Debreceni Egyetem támogatása, a debreceni főpályaudvar, a Csokonai Színház rekonstrukciója, a Nagyerdei strandfelújítás, a déli ipari övezet valamint a helyi repülőtér fejlesztése.

 

2018.01.23. Szolnok Megyei Jogú Város

Szalay Ferenc, Szolnok  Megyei Jogú Város polgármestere, az MJVSZ ügyvezető alelnöke elmondta: a kormánnyal kötött együttműködés jó ütemben halad, minden MVP -n belüli projekt esetében elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok. Szolnok első számú kérése az M4-es gyorsforgalmi út megépítése, fontos továbbá egy északi elkerülő út kialakítása is. Ezen túl a szolnoki ipari park, a kikötő, a tiszaligeti fürdő és a Szolnoki Művésztelep fejlesztése is terv része.

 

2018.01.26. Kecskemét Megyei Jogú Város

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere hangsúlyozta: az ipar jelen pillanatban 620 milliárdos fejlesztést valósít meg a térségben, és ehhez kell kapcsolódni az önkormányzati és állami fejlesztéseknek, beruházásoknak.

Ezen beruházások közül a legfontosabbak: kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis polgári és katonai fejlesztése, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet korszerűsítése, kecskeméti városház műemléképületének felújítása, a 445-ös út továbbvezetése, valamint az 52-es főút négysávosítása.

 

2018.01.29. Miskolc Megyei Jogú Város

Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere arról szólt, hogy a program rendkívüli stabilitást jelent a megyei jogú városoknak, így Miskolcnak is. A fejlesztések gyakorlatilag átölelik az egész várost - tette hozzá, hogy túl a stabilitáson, a gazdaság-fejlesztésen és az infrastrukturális beruházásokon, biztonságot is jelent a program melynek fő céljai: M30-as magyar-szlovák gyorsforgalmi út kialakítása, a miskolctapolcai strand fejlesztése, a diósgyőri vár és az ipari park rekonstrukciója, az intelligens térfigyelő kamerarendszer telepítése illetve egy elkerülő út és közlekedési csomópont kialakítása.

 

2018.02.01. Békéscsaba Megyei Jogú Város

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere a miniszteri látogatás során kiemelte, hogy a város történelmében egyedülálló a program, hiszen annak megvalósítása egyszerre szolgálja a korszerű közlekedés megteremtését, az ipari fejlődés elősegítését és az urbanizáció szintjének emelését. A közlekedés korszerűsítése középpontjában az M44-es gyorsforgalmi út megépítése áll, ezen felül megkezdődött a békéscsabai piac korszerűsítése és a belvárosi Munkácsy-negyed fejlesztése. Emellett a program keretében felújítják a sportcsarnokot és napirenden van egy 47 hektáros ipari park illetve az intelligens közvilágítás kiépítése is. Ezen programok remekül tükrözik Békéscsaba „Fejlődés és hagyomány” jelmondatát!

 

2018.02.05. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város

Az országban egyedülálló fejlesztések indulnak Hódmezővásárhelyen a Modern Városok Program keretében, a tapasztalatok később máshol is hasznosíthatók lesznek - jelentette ki a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. Már folyik Hódmezővásárhely és Szeged belvárosát összekötő vasútvillamos előkészítése, a 47-es út kétszer kétsávosra növelése. Emellett kétszer 50 hektárral bővítik az ipari parkot és 117 kilométerrel a kerékpárút hálózatát. Felújítják és bővítik a Betlehem Gábor Református Gimnáziumot, a Németh László Általános Iskola és Gimnáziumot, két szakközépiskola és kollégiumok épületeit valamint a haderőfejlesztési program keretében a laktanyát.

 

2018.02.06. Eger Megyei Jogú Város

Habis László Eger Megyei Jogú Város polgármestere kijelentette, hogy a Modern Városok Program keretében folyamatban van az M25-ös út építése, mely közvetlenül összeköti a várost az M3-as autópályával. A másik nagy infrastrukturális fejlesztés Egerben az intermodális csomópont kialakítása, a belvárosban lévő jelenlegi buszpályaudvar teljes felszámolása és áttelepítése a vasútállomásra. Eger „A Te Történeted” szlogenjének kulcsa Eger turisztikai piacon való szerepvállalása így egyértelműen az MVP fejlesztései között is találunk ehhez kapcsolódó terveket. Turisztikai és kulturális szempontból a legmeghatározóbb projekt az egri vár és a Zárkándy bástya rekonstrukciója. Továbbá a tervek között van a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ illetve a déli iparterület 10 hektáros részének fejlesztése.

 

2018.02.07. Nyíregyháza Megyei Jogú Város

Nyíregyháza számára az MVP kulturális és infrastrukturális beruházások sokaságát jelenti. A projektek közül kiemelkedő a Kállay-kúria felújításának második üteme, az új ipari park kialakítása és a nyugati elkerülő út teljes szakaszának befejezése. Nyíregyháza „Többet ad!” jelmondata igazán találó, hiszen az MVP támogatásával elkészült a Nyíregyházától Tokajig tartó kerékpárút és a városi belterületi utak fejlesztése. Fontos megemlíteni a Nyíregyházi Állatpark bővítését és egy új atlétikai stadion és szabadtéri színpad építését.

 

2018.02.12. Kaposvár Megyei Jogú Város

Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, az MJVSZ elnöke arról szólt, hogy az MVP program az élet minden területét érinti és célja, hogy Kaposváron és az agglomerációban lakók jobban élhessenek. Legnagyobb beruházások között szerepel a várost az M7-es sztrádával összekötő 67-es út gyorsforgalmi úttá bővítése, a közlekedési központ kialakítása, a Csiky Gergely Színház rekonstrukciója, a kórház déli tömbjének rehabilitációja és a Deseda tavi kemping modernizációja.

 

2018.02.13. Veszprém Megyei Jogú Város

Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere a miniszter látogatása során kiemelte, hogy az MVP program beruházásai a Veszprémben élők igényeit és elképzeléseit valósítja meg. Létrejön a 82-es és a 8-as út összeköttetése, egy 52 hektáros ipari park és egy szakember-utánpótlást szolgáló fejlesztési központ. Továbbá több sportot érintő beruházás is megvalósul a városban: bővítik a Veszprém Arénát, új sportuszodát építenek, fejlesztik az atlétikai stadiont, és megépül a várva várt új jégcsarnok. Az új völgyhíd illetve három, a térség szempontjából is jelentős kerékpárút megépítése mellett a veszprémi állatkertben egy új állatklinika, logisztikai és szociális központ kerül kialakításra.