„Megkerülhetetlenné vált a Megyei Jogú Városok Szövetsége”

Nemcsak „tesztelik” a jogszabályokat, hanem javaslatokkal is élnek a törvényhozás felé, ez a kettős feladat pedig gyakorlatilag megkerülhetetlenné tette a Megyei Jogú Városok Szövetségét, az önkormányzatok együttműködését – hangoztatta Kriza Ákos polgármester szerdán, a szövetség jegyzői kollégiumának Miskolcon megtartott kétnapos ülésének záró sajtótájékoztatóján.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) Jegyzői Kollégiuma május 29-30-án Miskolcon tartotta soron következő ülését. A nagyvárosok címzetes főjegyzői és jegyzői az érintett szaktárcák államtitkáraival, illetve a szakmai intézmények vezetőivel folytattak tanácskozást a két nap során. Szerdán, az ülést követően sajtótájékoztatón összegezték az elhangzottakat a polgármesteri hivatal közgyűlési termében.

A szövetség az önkormányzatokon keresztül közel 2 millió ember ügyeit adminisztrálja, szinte napi kapcsolatban áll velük – mutatott rá Miskolc polgármestere. Kriza Ákos hozzátette: a szövetség nemcsak „teszteli” a jogszabályokat, hanem javaslatokat is tesz a törvényhozás felé.

– Ez a kettős feladat gyakorlatilag megkerülhetetlenné tette a szövetséget, az egyes önkormányzatok együttműködését. Az állampolgárokkal fennálló kapcsolat mélyebbé vált, sokkal inkább meg tudunk felelni a közösség igényeinek – tette hozzá a városvezető.

A két nap során tárgyaltak egyebek mellett az elektronikus ügyintézés bevezetéséről, és a smart megoldások használatáról az önkormányzatok működésében.

Szekeres Antal, Debrecen címzetes főjegyzője, az MJVSZ Jegyzői Kollégiumának elnöke leszögezte, a szövetség a leghatékonyabban működő érdekképviseleti szerv ma hazánkban az önkormányzati rendszerben. Ennek a hatékony működésnek a szakmai megalapozását nyújtja a jegyzői kollégium, ami nemcsak kezdeményezően lép fel a jogalkotásban, de a véleményezésben is szerepet vállal.

Kiemelte, a legnagyobb polgármesteri hivatalok „mintaként, igazodási pontként szolgálnak” az egyes régiókhoz tartozó kisebb hivatalok számára. Ezért fontos, hogy egységes joggyakorlatot alakítsanak ki, amit érdemes átvennie más településeknek is. Ez az ügyfelek érdekeit is szolgálja, hangsúlyozta Szekeres Antal.

Az önkormányzatok működését érintő jogszabályok módosítására irányuló javaslatok kapcsán az elnök elmondta, 2015-ben közel 250 ilyen javaslatot gyűjtöttek össze, ez a munka idén is folytatódik, hiszen idén új kormányzati, jövőre új önkormányzati ciklus indul. A tapasztalatokat összegyűjtik, a remények szerint októberre elkészül több száz javaslat, ezeket le fogják tenni a minisztériumok asztalára.

Az elektronikus ügyintézés véleményük szerint nemzetgazdasági szempontból is fontos ügy, hiszen havi átlagban 10 milliós (!) dokumentumforgalom van az állami és önkormányzati hivataloknál. Közel 5 milliárd forint megtakarítást jelent – mutatott rá Szekeres Antal –, ha ezt elektronikus úton végzik. Ehhez azonban a lakosságnak is kellően felkészültnek kell lennie, tette hozzá, de örömteli, hogy eddig például 3,1 millióan igényeltek e-személyit – ez szükséges ahhoz, hogy elektronikusan kezeljék az ügyeiket.

A szövetség miskolci ülésén tárgyalták az országgyűlési képviselők 2018-as választásának tapasztalatait is, az elhangzottakról Miskolc jegyzője adott összefoglalást. Alakszai Zoltán hangsúlyozta, „minden kétséget kizáróan megállapítható: tisztességes, sok 10 ezer ember, választási szerv együttműködésén alapuló, eredményes választás volt”.

 

Hírforrás: minap.hu