"Miskolc élni tud a lehetőségeivel" – megyei jogú városok jegyzői tanácskoznak Miskolcon

Miskolcon tartja soron következő ülését a Megyei Jogú Városok Szövetségének Jegyzői Kollégiuma. A kétnapos konferencián a megyei jogú városok címzetes főjegyzői és jegyzői, az érintett szaktárcák államtitkárai és a szakmai intézmények vezetői tanácskoznak.

Az ülésen öt napirendi pontot tárgyalnak meg a résztvevők: napirenden szerepelnek egyebek mellett a 2018-as országgyűlési választás tapasztalatai, az önkormányzatok elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos tapasztalatai, illetve jövőbeni tervei is.

Kedden, a rendezvény megnyitóján Pfliegler Péter alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Beszédében részletesen kitért Miskolc 2010 óta elért városfejlesztési, gazdasági és turisztikai eredményeire. Mint fogalmazott, nyolc év alatt olyan változások történtek a városban, amelyek új szemléletet, másféle gondolkodásmódot honosítottak meg az élet szinte minden területén: – Miskolc hatalmasat lépett előre, látványosan emelkedett az életszínvonal. – húzta alá. – 2010-ben sarokpontokat fogalmaztunk meg: legyen munkahely, lét- és közbiztonság, Miskolc legyen élhető, az itt lakóknak perspektívát tudni kínáló város!

Az elmúlt időszakban megerősödött a miskolciak öntudata, a város lakosságát bevonták és a mai napig bevonják a jövő tervezésébe. – Egyre többen ébredtek rá azokra a csodákra, amit Miskolc kínálni tud – hangoztatta Pfliegler Péter hozzátéve: Miskolcnak nemcsak hatalmas lehetőségei vannak, de ez a város élni is tud a lehetőségeivel.

Az alpolgármester szerint legfőbb cél, hogy 2030-ig Miskolc a legélhetőbb, legfejlettebb európai városok sorába léphessen. Mint elhangzott, 2010 óta 116 milliárd forintot fordítottak a város fejlesztésére. Ez idő alatt nőtt a foglalkoztatottak száma is: a korábbi 15 százalékos munkanélküliségi arány 4,5 százalékra csökkent. Ma a megyei jogú városok között Miskolc a 4. helyen áll a gazdasági erőt tekintve. Sorra települnek le városunkban a nagyvállalatok, melyek csak a közelmúltban mintegy 800 új munkahelyet teremtettek Miskolcnak és agglomerációjának.

A kétnapos ülésen napirendre kerül:

  • Az országgyűlési képviselők 2018. évi választásának tapasztalatai,
  • Az önkormányzatok működését érintő jogszabályok módosítására irányuló javaslatok,
  • Az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos jogalkalmazási tapasztalatok,
  • Konzultáció az önkormányzati ASP rendszer kiterjesztésének aktuális kérdéseiről, különös tekintettel a megyei jogú városokra,
  • Tájékoztatás a Kilényi Géza Egyetemi Kutatóműhely Az állami eljárások racionalizálásának alapkérdései című kutatásáról és a Megyei Jogú Városok Szövetségével való együttműködésről, valamint a Közigazgatási Eljárási Jogi Egyesület megalakulásáról.

 

Hírforrás: minap.hu