Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyaltak a Megyei Jogú Városok Szövetségének tisztségviselői az önkormányzatok működését érintő jövőbeni kérdésekről

A Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetői Pintér Sándor belügyminiszterrel folytattak tárgyalásokat, amelyről Pogácsás Tibor államtitkár, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, az MJVSZ társelnöke adtak tájékoztatást. A tervek szerint a szövetség nevében a kormány valamennyi tárcáját felkeresik a következő évek feladataival és a fejlesztési felvetésekkel, valamint felajánlják a szervezet együttműködését, segítségét a Kormánynak. A kiemelt témák között szerepelt a biztonság kérdése, valamint a feladatfinanszírozás kérdésköre és a nagyvárosok által ellátott térségi feladatok.

A Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke elmondta, hogy egy látogatássorozat első állomása a Belügyminisztérium. A szövetség nevében a kormány valamennyi miniszterétől lehetőséget kértek arra, hogy felkereshessék, elsősorban azért, hogy a következő évek feladatairól beszéljenek és felajánlják a szervezet együttműködését, segítségét a kormánynak. A keddi látogatáson szó esett a biztonságról, a városok és a falvak biztonságáról is: „Három évvel ezelőtt volt egy közvélemény-kutatás, amely azt állapította meg, hogy a magyar emberek szubjektív biztonságérzete erős, mintegy 69%-os. A tavalyi év végén ez felment 79%-ra, ami azt mutatja, hogy az emberek biztonságban érzik magukat ebben az országban.” – fogalmazott, és kiemelte, hogy a biztonság alapfeltétele a fejlesztéseknek, beruházásoknak. Szita Károly a migráció kérdéséről szólva elmondta, hogy a dél-európai útvonalon és a Balkánon erősödik a migrációs nyomás és sok feladat hárul a rendőrökre. Hozzátette, hogy az MJVSZ felajánlotta segítségét az illegális migráció elleni küzdelemben: „Több mint kétmillió ember él a vidéki nagyvárosokban, erős igényük, hogy a kormány tegyen meg mindent az illegális bevándorlás ellen, beleértve az alkotmánymódosítást és az új törvényeket is.” – emelte ki az MJVSZ elnöke. 

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, az MJVSZ társelnöke hangsúlyozta, hogy a megyei jogú városok annyi fejlesztési forrást és lehetőséget a kormányzattól, mint az előző években, még nem kaptak. Abban is közösen érdekeltek, hogy akár az európai uniós forrásból megvalósuló fejlesztések, akár az ennél egyébként jóval jelentősebb Modern Városok Program a következő években ütemezetten tudjon haladni. A megyei jogú városok által összegyűjtött olyan javaslatokat, ötleteket, problémafelvetéseket, amelyek érintik az önkormányzatokat – és azokat az embereket, akik ezeken a településeken élnek –, valamint állami hatáskörű feladatokat, döntéseket is igényelnek, a jövő héten eljuttatják a belügyminiszternek.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára kifejezte: a Kormány fontosnak tartja, hogy jól működjenek az önkormányzatok, ezek nélkül nem elképzelhető egy stabilan működő ország, így az együttműködést a jövőben is folytatják az önkormányzatokkal és az önkormányzati szövetségekkel. „A finanszírozás továbbfejlesztésével kapcsolatos kérdések elhangzottak, az elmúlt hónapokban, években is komoly munka folyt azért, hogy olyan finanszírozást tudjunk ajánlani az önkormányzatok részére, amely feladatalapú finanszírozás; tehát valóban a feladatról szól, egészen pontosan a különböző települési szint, a különböző települési nagyság, a különböző feladatellátáshoz kapcsolódóan megállapítható – és amely a településeknek és a költségvetés számára is elfogadható.” A tárgyaláson szó esett még a különböző méretű önkormányzatok együttműködésének lehetőségeiről is; a főváros és a megyei jogú városok nemcsak a saját, hanem a körülöttük lévő agglomeráció, adott esetben egy egész megye faladatainak egy részét is magukon viselik, az ehhez szükséges fejlesztéseket az MVP elősegíti. Az előrelépéshez rendszeres minisztériumi találkozókat terveznek a települések és a szervezetek vezetőivel.

 

(Hírforrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ)