Átadták a felújított kecskeméti Városházát és Látogatóközpontot

Szerző: Borda Máté

„Csütörtökön ünnepélyes keretek közt átadták a felújított kecskeméti Városházát. A díszteremben tartott ünnepségen Lázár János építési és közlekedési miniszter, Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester mondott beszédet. A történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet.

A kecskeméti Városháza felújításának gigászi munkáját egyhetes ünnepségsorozattal koronázza meg a város június 4. és 10. között. E hét csúcspontja volt a mai, csütörtöki ünnepi átadás, melynek a csodálatos díszterem adott helyet.

Az ünnepi alkalom a Kecskemét City Balett táncosainak rövid előadásával vette kezdetét, majd a Himnusz közös eléneklésével folytatódott. Levetítették a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) által fiataloknak kiírt pályázat győztes animációját: a Kandó Kálmán Technikum csapatának Kecskemetamorfózis című videójában ötletesen folynak át egymásba a Városházához kapcsolódó formák, arcok, díszek.

Az eseményt Ladics Monika, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője vezette le, a város vezetése és polgárai nevében ő sorolta fel a felújításban közreműködő legfontosabb személyeket és mondott köszönetet nekik. Köszönetben részesültek többek között a felújítást végző Horváth Építőmester Zrt. vezetői és munkatársai, a műszaki ellenőrök, az önkormányzat munkatársai, a Katona József Múzeum vezetői és Öveges László főépítész. (A köszönetben részesültek teljes listáját hamarosan csatoljuk a cikkhez.)

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Városháza új tetőzetének egy-egy cserepét adta át emlékül Lázár János miniszternek és több, a felújításban kiemelt szerepet játszó személynek.

Három beszéd is elhangzott az ünnepségen: elsőként Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, majd Pásztor Bálint, Szabadka város képviselő-testületének elnöke, végül Lázár János építési és közlekedési miniszter szólt a jelenlévőkhöz. Beszédeikről kapcsolódó cikkeinkben olvashatnak, és itt meg is tekinthetik a beszédek teljes videófelvételét.

Az ünnepség végén a történelmi egyházak képviselői megáldották a felújított épületet. A római katolikus egyház részéről dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, a református egyház részéről Varga Nándor elnök-lelkész, az evangélikusok képviseletében Hajduch-Szmola Patrik parókus lelkész, a görögkatolikusok részéről Feczák László parókus, a zsidó hitközségtől pedig prof. dr. Róna Tamás főrabbi mondott áldást.

A Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett ikonikus kecskeméti Városháza felújítása mintegy 8 milliárd forintból valósult meg a Modern Városok Program keretében. Az eredeti tervek alapján készült el az 5.534 négyzetméter alapterületen a 174 helyiség és a három udvar felújítása. A műemléki rekonstrukció figyelembe vette a Lechner-Pártos építészpáros első tervvázlatait is, amiken a főbejárat melletti helyiségekbe városi múzeumot álmodtak. Ebben a térsorban valósult meg a Városháza új látogatóközpontja, mely élményalapú, interaktív kiállítással mutatja be a város fordulatokban bővelkedő történetét az Árpád-kortól egészen napjainkig.”

A felújításról készült videó az alábbi elérhetőségen megtekinthető:
https://youtu.be/c4KzS5_san4

Forrás:
https://hiros.hu/unnepelyesen-atadtak-a-felujitott-kecskemeti-varoshazat-osszefoglalo/

FOTÓ: BANCZIK RÓBERT