Együttműködés keretében segíti az OTP Bank a megyei jogú városok fejlesztését

Partnerségi megállapodást kötött a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az OTP Bank. A hitelintézet az együttműködés keretében egyebek mellett forrást biztosít a 23 érintett település Modern Városok Program keretében megvalósuló, hitelezhetőnek ítélt beruházásaihoz, ha erre az uniós és állami támogatások mellett szükség van.

Budapest, 2019. november 29. – A 23 megyei jogú városban él a magyar lakosság ötöde, ezekben található a működő vállalkozások negyede, és a külföldi érdekeltségű vállalkozások 11%-a, ezért is fontos, hogy a Modern Városok Program fejlesztéseivel ezek a települések továbbra is tágabb környezetük gazdasági motorjai maradhassanak.

A 2015-ben meghirdetett Modern Városok Program keretében az érintett városok a korábbi tervek értelmében 269 projektet valósítanak meg: országszerte épülnek a köz- és vasúti, valamint légiközlekedési fejlesztések, illetve egészségügyi és kulturális intézmények, továbbá ipari parkok és turisztikai létesítmények. Ezek közül 65-öt már be is fejeztek, vagy nagyrészük befejeződött. A beruházások teljes összértéke eléri a 4000 milliárd forintot, amelyből eddig 1500 milliárd forintot fizettek ki állami, önkormányzati, valamint uniós forrásból.

Ha azonban a beruházásokhoz az önkormányzat a tervezettnél nagyobb összeget kíván a projektre ráfordítani, vagy nem volna elegendő a program 2025-ig tervezett befejezéséig a költségvetési és helyhatósági ráfordítás, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az OTP Bank között kötött partnerségi megállapodás értelmében a hitelintézet pénzügyi segítséget nyújthat annak érdekében, hogy egyik fejlesztés megvalósítását se veszélyeztesse forráshiány.

„A Modern Városok Program sikere nem csak a közvetlenül érintett 23 település érdeke, hiszen legtöbb beruházása tovább fűtheti a magyar gazdaságot, munkahelyeket teremt és fejleszti a helyi szolgáltatásokat, megkönnyítve például a közlekedést, vagy az egészségügyi ellátás igénybevételét. Ezért is vagyunk partnerei ebben a Megyei Jogú Városok Szövetségének, hogy adott esetben pénzügyi hátteret biztosíthassunk a fejlesztésekhez” – mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

„Ez a partnerségi megállapodás óriási fejlesztéseket szolgálhat a megyei jogú városokban, hiszen a beruházások a települések életének minden területét érintik – városüzemeltetéstől az energetikáig –, felgyorsítva Magyarország erőközpontjainak gazdasági növekedését és lakosság-megtartó erejét. De a fejlesztések nem csak azokat szolgálják, akik az érintett városokban élnek, hanem a környező agglomerációs települések lakóit is” – fogalmazott Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

A megállapodás keretében az OTP Bank folyamatosan tartja a kapcsolatot a 23 érintett település vezetőivel és egyeztet velük a Modern Városok Program beruházásainak finanszírozási lehetőségeiről. A hitelintézet segít felmérni a települési beruházások pénzügyi igényeit és abban az esetben, ha a városvezetőknek, illetve az önkormányzati társaságoknak forrásbevonásra volna szükségük, megvizsgálja a hitelezés lehetőségét is az erre javasolt 300 milliárd forintos hitelkeret terhére.

 

Forrás: OTP Bank

forrás: OTP Bank