Energiahatékonyabban működnek a megyei jogú városok

 

A Virtuális Erőmű Program XI. díjátadó gáláján Budapesten, Pécs, Sopron és Szeged Megyei Jogú Városok elismerésben részesültek.

Fél év alatt csaknem megduplázta teljesítményét a Virtuális Erőmű Program (VEP), a csatlakozók energia-megtakarításából számított érték alapján a virtuális erőmű már Magyarország negyedik legnagyobb erőműve – mondta Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, a program védnöke a VEP díjátadó gáláján szerdán Budapesten.

Hangsúlyozta, a jogszabályok és stratégiák annyit érnek, amennyit ezekből a hétköznapokban végrehajtanak, ezért is különösen fontos ez a program, amelynek már kapcsolódó projektjei is vannak.

Szili Katalin úgy fogalmazott: a mozgalom a társadalmi felelősségvállalás keretében kezdi „kinőni magát”, ezzel Magyarország hozzájárul a világ energiahatékonyságának javításához és az energiamegtakarítások növeléséhez.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nemzeti sikertörténetnek nevezte a programot, mint mondta, minden ember érdeke, hogy jó megoldások szülessenek.

Kiemelte, hogy a VEP-et már nemzetközi szinten is ismerik, az Európai Bizottság a három legjobb uniós energiahatékonysági program egyikeként tartja számon.

A program a csatlakozók – vállalatok, önkormányzatok, iskolák, intézmények – éves energiamegtakarításait átszámolja erőművi kapacitásra, vagyis meghatározza, hogy mekkora erőműre nincs szükség a megtakarítás eredményeképpen.

 

forrás: MTI

 

Kapcsolódó sajtómegjelenések:

https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2019/09/25/fel-ev-alatt-csaknem-megduplazta-teljesitmenyet-a-virtualis-eromu-program

http://www.mi6.hu/2019osz

 

forrás: MI6