A hazai nagyvárosok a klímavédelem élharcosai

Szita Károly: erősítsük meg a klímavédelem iránti elkötelezettségünket!

Legfontosabb feladatunk továbbra is az, hogy megőrizzük az élhető környezetet a jövő generációinak, ezért a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) jövő heti újjáalakuló közgyűlésén arra teszek javaslatot, hogy erősítsük meg a klímavédelem iránti elkötelezettségünket.

A hazai nagyvárosok az elmúlt években élharcosai voltak a klímavédelemnek, s ez a jövőben sem lehet másként. Fontos, hogy a korábban megfogalmazott céljaink támogatói mögött ne csak azokat a településvezetőket tudhassuk, akik már elkötelezték magukat az életminőséget, technológiaváltást, versenyképességet, együttműködési képességet és jövőképet jelentő ügy mellett, hanem azok is, akik az októberi helyhatósági választásokon újonnan nyerték el a polgárok bizalmát.

Szövetségünk, s rajta keresztül a megyei jogú városok a jövőben is aktív szerepet kívánnak vállalni a klímavédelemben, hiszen mi is felelősek vagyunk a környezetünk megóvásáért. Ezért csatlakoztunk az Under 2 nemzetközi klímavédelmi együttműködéshez, azzal, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentjük az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátásunkat.

Ezt úgy tudjuk elérni, hogy – folytatva az előző évek munkáját – környezettudatos fejlesztéseket hajtunk végre, és az erőforrásokkal megfontoltan gazdálkodó városokat alakítunk ki. Mindannyiunk közös jövőjéről tehát nekünk, magunknak kell dönteni, s ennek érdekében a városüzemeltetés terén készek vagyunk a klímavédelmet is szolgáló innovatív megoldásokat bevezetni.