A megyei jogú városok hasznosítják az ÁSZ tapasztalatait

A Megyei Jogú Városok Szövetségével (MJVSZ) folytatódott az eszmecsere az önkormányzati szövetségekkel. Az Állami Számvevőszék az egészségügyi veszélyhelyzetben kiemelt figyelmet fordít a törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére. Az évente megszervezett önkormányzati találkozókat az ÁSZ az idei évben is videókonferenciák keretében szervezi meg. Domokos László, az ÁSZ elnöke az önkormányzatokat érintő aktuális kérdésekről egyeztetett Szita Károllyal, az MJVSZ elnökével, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármesterével.

Az Állami Számvevőszék kiemelt célként kezeli, hogy az ellenőrzéseken, javaslatokon és elemzésein keresztül szakmailag megalapozott iránymutatást nyújtson a közpénzt felhasználó intézményeknek, saját működési-gazdálkodási rendszerük fenntarthatóvá, költséghatékonyabbá és átláthatóbbá tételéhez, az irányítási rendszerek megerősítéséhez, valamint az integritás szemléletű működés elveinek alkalmazásához. Az ÁSZ vezetői az ellenőrzési tapasztalatok megosztása és a „jó gyakorlatok” széles körű terjesztése érdekében 2010 óta évente találkoznak az önkormányzati érdekszövetségek vezetőivel.

Tekintettel az egészségügyi veszélyhelyzetre az idei találkozókat videókonferenciák keretében szervezi meg az ÁSZ.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) után a Megyei Jogú Város Szövetségének elnökével Szita Károllyal, Kaposvár polgármesterével egyeztetett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. A megbeszélésen az ÁSZ részéről részt vett még Holman Magdolna alelnök és Salamon Ildikó felügyeleti vezető, az MJVSZ részéről pedig Papp Erika főtitkár és Balogh Beáta, Kaposvár önkormányzatának gazdasági igazgatója.

Domokos László a megbeszélésen rámutatott: minden önkormányzat és önkormányzati vezető előreléphet a korrupció elleni védettség területén az Állami Számvevőszék rendszerszintű értékelése alapján. Felidézte: Az ÁSZ – a 2021. január 29-én nyilvánosságra hozott jelentéseiben – első alkalommal értékelte egyidejűleg az összes magyarországi önkormányzat és hivatalaik integritását – korrupció elleni védettségét –, illetve a működést meghatározó lényeges szabályozási környezetük kialakítását.

Domokos László elmondta: az ÁSZ önálló jelentésben értékelte a 66 legnagyobb önkormányzat, közte a 23 megyei jogú város önkormányzatának integritását. Kifejtette: 2020-ban nagyot léptek előre az önkormányzatok a korrupció elleni védettségben, ami azért is különösen fontos, mert a szabálykövetésnek és rendezettségnek a COVID-19 világjárvány időszakában különösen nagy jelentősége van. Nemzetközi szervezetek (ENSZ, OECD), illetve az ÁSZ értékelése szerint a világjárvány kiemelt korrupciós, illetve szabályt sértő működési kockázatot jelent.

Domokos László elmondta: az értékelés eredményeiről úgynevezett tanácsadó levelet küldtünk minden önkormányzat első számú vezetőjének. Ebben rámutattunk azokra a területekre, illetve dokumentumokra, amelyek meghatározóak a közpénzek szabályszerű, átlátható és elszámoltatható felhasználása szempontjából.

Az ÁSZ elnöke kiemelte: „az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy az önkormányzati vezetők, így a megyei jogú városok vezetői is erőfeszítéseket tesznek az általuk irányított önkormányzatok integritásának további erősítése érdekében.” Mindez egyértelműen jelzi, hogy az önkormányzati vezetők döntő többsége elkötelezett az ÁSZ tapasztalatainak, illetve iránymutatásának hasznosítása érdekében. Ezzel az Állami Számvevőszék rendszerszintű értékelése, illetve az egyes önkormányzati vezetők intézkedései a COVID-19 járvány időszakában járulnak hozzá – a világszerte egyébként növekvő – korrupciós veszélyek magyarországi csökkentéséhez, illetve kezeléséhez.

Szita Károly a megbeszélésen úgy fogalmazott: „ÁSZ vizsgálatai, mint korábban, úgy most is nagyban segítették a munkákat és ezzel az önkormányzatok szabályszerű működését.” Szita Károly rávilágított: az egészségügyi veszélyhelyzet időszakában nagy teher és felelősség nehezedik az önkormányzatokra, ezért szabályszerű gazdálkodásnak és a rendelkezésre álló források eredményes felhasználásának kiemelt jelentősége van.

Szita Károly az egyeztetésen szólt az önkormányzatok beruházási tevékenységéről, a Modern Városok Program keretében megvalósuló folyamatban lévő, illetve előkészítés alatt lévő nagyberuházásokról, amelyek a helyi fejlődés meghatározó tényezői. Az önkormányzatok gazdálkodása és a stabilitás biztosítása az ország érdeke, ezért is szívesen fogadják az ÁSZ szakmai iránymutatását.

A megbeszélésen Domokos László és Szita Károly egyetértettek abban, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben különösen nagy jelentősége van a kölcsönös együttműködésnek és információcserének, ami az ÁSZ és a megyei jogú városok között hatékonyan működik.

 

Forrás: Állami Számvevőszék