Összefogás a kárpátaljai rászorulókért

 

  • Országos adománygyűjtést indít az Ökumenikus Segélyszervezet
  • Újabb jelentős támogatás a Megyei Jogú Városok Szövetségétől

 

Az ősz az Ökumenikus Segélyszervezetnél évek óta a kárpátaljai rászorulók megsegítésére indított pénzadománygyűjtő kampány és az ahhoz kapcsolódó figyelemfelhívó, illetve segélyakciók időszaka. Idén a korábbinál is nagyobb szükség van a segítségre: a gazdasági kihívások, az emelkedő élelmiszer és energiaárak mellett a járvány következményei még küzdelmesebb helyzet elé állították az amúgy is nehéz körülmények között élő kárpátaljai családokat.

Az október 1-én tartott budapesti sajtótájékoztatón Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy a korábbi évek összefogását folytatva, 2020 október hónapban országos adománygyűjtést indítanak a 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu honlapon keresztül, hogy segíteni tudjanak a járványhelyzet miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülő kárpátaljai családoknak. Hozzátette: a járvány következtében az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi központjába egyre több segélykérés érkezik rászoruló családoktól, idősektől. A Megyei Jogú Városok Szövetsége nem először, ám ismét a lehető legjobbkor áll az Ökumenikus Segélyszervezet mellé, 30 millió forinttal támogatva a kárpátaljai rászoruló családokat és gyermekeket segítő tevékenységét. A támogatás részleteit Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnöke ismertette.

Mint elmondták: Az MJVSZ támogatása és az adománygyűjtés összesen több mint 10.000 ember számára nyújt segítséget

téli tüzelő,
élelmiszer
és gyermekfejlesztés formájában,
kiemelten támogatva az időseket
és nagycsaládosokat.

A sajtótájékoztatón részt vettek Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek, akik az elmúlt évtizedekben számtalan alkalommal kapcsolódtak be a Segélyszervezet ukrajnai segélyprogramjaiba önkéntesként. Az olimpiai bajnok bokszoló az elmúlt években nemcsak arca, de résztvevője is volt Kárpátalja egyik legjelentősebb futóeseményévé vált Beregszászi Jótékonysági Félmaratonnak. Kokó a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: bár idén sok sporteseményhez hasonlóan a beregszászi közös futás is elmarad, fontos, hogy azokat, akikért évről évre rajthoz álltunk idén se felejtsük el. Ezért indít most kampányt az Ökumenikus Segélyszervezet, melynek idén is része lesz a futás: a tervek szerint a következő héten a Segélyszervezet önkéntesei figyelemfelhívó futásra készülnek a Margitszigeten, méghozzá a beregszászi iskolás gyermekekkel virtuális közösségben – videó-telefonkapcsolat segítségével...

Minden segítség számít!

Az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai segélyprogramját a 1353-as adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet támogatni: 15 hívás a 1353-ra egy gyermek fejlesztő foglalkozását fedezi; 40 hívás 1 hónapra elegendő élelmiszercsomagot jelent egy bajbajutott család számra. 130 hívásból pedig a leghidegebb hónapokra elegendő tüzelőadomány lehet.

Nagyobb összeggel a www.segelyszervezet.hu honlapon, vagy a 11705008-20464565-ös adományszámlára utalással, „Kárpátalja” megjelöléssel lehet segíteni. A beérkező adományokat a szervezet téli élelmiszer és tűzifa segélyakciójára, illetve az egész évben működő, rászoruló gyermekek felzárkózását elősegítő programjának finanszírozására fordítja.

                                                        Budapest, 2020. október 1.

További információ:                                 
Kis Boáz I sajtóreferens I Ökumenikus Segélyszervezet
06 30 749 22 68 I kis.boaz@segelyszervezet.hu

 

***

Háttérinformáció

Családok egyre nehezebb körülmények között

Az Ökumenikus Segélyszervezet a ’90-es évek közepe óta van jelen Kárpátalján, a járványhelyzet azonban minden eddigitől eltérő új kihívásokkal is szembesítette a munkatársakat. A hosszú évek óta fokozódó gazdasági kihívások, az emelkedő élelmiszer és energiaárak mellé érkező járvány régen tapasztalt nehéz helyzet és nélkülözés elé állította Kárpátalja lakosságát is. A háromszorosára növekvő 2020-as ukrán költségvetési hiány mellett a legnagyobb visszaesést a szinte teljesen leálló turizmus szenvedte el, mely eddig számos kárpátaljai család megélhetését biztosította. Sem külföldről, sem pedig országon belülről nem érkeznek turisták, így nem tudják kiadni a lakásokat, nem működnek piacok, válsághelyzetbe kerültek a kis- és középméretű kereskedelmi és vendéglátóipari egységek is. A járványhelyzet nagy problémát okoz a munkaerőpiacon is, hiszen a határzár miatt sokan nem tudnak külföldön munkát vállalni, ami szintén hatalmas kiesés a családi kasszákból. Az őszi-téli időszak fokozottan megnehezíti az amúgy is alacsony jövedelemmel rendelkező családok helyzetét, ezért egyre több nyugdíjas, többgyermekes család fordul az Ökumenikus Segélyszervezethez élelmiszer, gyógyszer, illetve téli tüzelő támogatásért.

Folyamatos támogatás a rászorulóknak

Az elmúlt évekhez hasonlóan, 2019-2020 folyamán is több ezer nehéz körülmények között élő családot, egyedülálló, illetve idős embert segített élelmiszer és higiénés csomagokkal, valamint téli tüzelővel. Eközben a járványhelyzet minden eddigitől eltérő új kihívásokkal is szembesítette a munkatársakat, s döntően meghatározta az elmúlt hosszabb időszak segítségnyújtásának formáját és módját.

Kormányzati támogatás eljuttatása

A védekezés kezdeti szakaszában és az azóta eltelt időszakban Magyarország Kormánya több felajánlásának kiszállítását és kárpátaljai egészségügyi intézményeknek történő átadását szervezte meg az Ökumenikus Segélyszervezet. A közelmúltban eljuttatott 50 lélegeztetőgép mellett ez összesen 720 ezer orvosi és FFP típusú maszkot, 480 ezer védőkesztyűt, 53.420 arcvédő pajzsot, 22.060 liter fertőtlenítő folyadékot, 9.300 védőruhát, 3.000 cipővédőt, 1.500 védősapkát, 1.000 védőszemüveget és 250 darab érintés nélküli hőmérőt jelent.

Széles körű összefogás  

Az egészségügyi és szociális intézmények támogatása mellett, egyéb forrásokból, az Ökumenikus Segélyszervezet a lakosság, illetve több esetben kifejezetten az egészségügyi dolgozók védekezését és ellátását is segítve élelmiszer és higiénés csomagokat, Béres cseppet, fertőtlenítőszereket, valamint védőfelszereléseket jutatott el összesen több mint 8.000 fő számára.

2020 májusától az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével telekommunikációs eszközökön keresztül történő magyar nyelvű orvosi konzultáció, illetve COVID-19 telefonos szolgálat vált elérhetővé a kárpátaljai lakosok számára. Emellett júliusban kárpátaljai orvosok számára szervezett magyarországi, a járvány elleni védekezésüket segítő tanulmányutat a segélyszervezet.

Folyamatos segítség a legkisebbeknek

A kézzelfogható krízistámogatások mellett, az MJVSZ korábbi támogatásának is köszönhetően újabb lendületet vett az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai gyermekek felzárkózását segítő programja. A több éve folyó gyermekfejlesztő foglalkozásokat jelenleg összesen több mint 50 gyerek látogatja rendszeresen Beregszász három magyar tannyelvű iskolájából. A Tanoda rendszerben zajló fejlesztőprogramok megszervezésekor szigorúan figyelembe veszik a járványügyi biztonsági előírásokat. A fejlesztőpedagógusok foglalkozásait több turnusban, illetve lehetőség szerint a benti helyett szabadtéri helyszíneken tartják meg. A fejlesztésben részt vevő gyerekek hátrányos helyzetű, olyan nehéz anyagi és szociális körülmények között élő családokból származnak, akiknek jövedelme nem éri el az Ukrajnában egy főre megállapított létminimum összegét (2027 UAH = 22.500 Ft). Ezek a családok legtöbb esetben az iskolai étkezést sem tudják biztosítani gyermekeiknek, akiket az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a foglalkozás elején szendviccsel és teával vendégelnek meg. A hátrányokkal induló gyermekek, amennyiben nem kapnak segítséget a felzárkózásban, az így is nehéz helyzetüket tovább rontják azzal, hogy folyamatosan hiányozni fognak az iskolából, emiatt korai iskolaelhagyókká válhatnak. A Tanodába járó gyermekek és családjaik higiénés eszköz adományban is részesültek több alkalommal.

A Segélyszervezet Ukrajnában, így Kárpátalján is elsőként indított Biztos Kezdet Gyerekház programot. A Beregszászon működtetett programban jelenleg 12 olyan nehéz körülmények között élő édesanya vesz részt kisgyermekével (0-3 éves korig), aki számára megoldhatatlan problémát jelent a szociális hátrányok leküzdése. A járványhelyzethez alkalmazkodó rendkívüli beosztásban és módon az itt eltöltött idő alatt étkezési lehetőséget biztosít, egészségügyi tanácsadást nyújt, játszóházi és szabadidős tevékenységekre ad alkalmat és gyógyszervásárlási támogatásban részesíti a rászoruló családokat. A Biztos Kezdet Gyerekházba és a Tanodába járó gyermekek ajándékcsomagot, családjaik pedig élelmiszer csomagot kaptak, továbbá 19 család számára 500 kg-os téli tüzelő csomagot osztottak szét a Segélyszervezet munkatársai az év elején.

Fotóalbum:
https://drive.google.com/drive/folders/13VGDeXesOSFOlLltGBFBpWOdiCoE-dS1?usp=sharing

 

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet