Partnerség az Állami Számvevőszék és a megyei jogú városok között

A Megyei Jogú Városok Szövetségével (MJVSZ) folytatódott az eszmecsere az önkormányzati szövetségekkel. Az Állami Számvevőszék az egészségügyi veszélyhelyzetben is kiemelt figyelmet fordít a törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére. Az évente megszervezett önkormányzati találkozókat pedig videókonferenciák keretében szervezi meg az ÁSZ. Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke az önkormányzatokat érintő aktuális kérdésekről egyeztetett Szita Károllyal, az MJVSZ elnökével, Kaposvár polgármesterével.

Az Állami Számvevőszék kiemelt célként kezeli, hogy az ellenőrzéseken, javaslatokon és elemzésein keresztül szakmailag megalapozott iránymutatást nyújtson a közpénzt felhasználó intézményeknek, saját működési-gazdálkodási rendszerük fenntarthatóvá, költséghatékonyabbá és átláthatóbbá tételéhez, az irányítási rendszerek megerősítéséhez, valamint az integritás szemléletű működés elveinek alkalmazásához. Az ÁSZ vezetői az ellenőrzési tapasztalatok megosztása és a „jó gyakorlatok" széles körű terjesztése érdekében 2010 óta évente találkoznak az önkormányzati érdekszövetségek vezetőivel.

Tekintettel a koronavírus-járvány következtében elrendelt egészségügyi veszélyhelyzetre, az idei találkozókat videókonferenciák keretében szervezi meg az ÁSZ. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) után a Megyei Jogú Város Szövetségének elnökével Szita Károllyal, Kaposvár polgármesterével egyeztetett Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke.

Warvasovszky Tihamér a megbeszélésen hangsúlyozta: a számvevőszéki ellenőrzések célja nem a hibakeresés, hanem a közpénzügyi helyzet javítása, a közpénzt használó és közvagyont kezelő szervezetek szabályozottságának, korrupció elleni védettségének erősítése, végső soron az egyes önkormányzatok működését övező közbizalom további erősítése. Hozzátette: a veszélyhelyzet időszakában különösen nagy jelentősége van a szabályozottságnak, ezért az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít az önkormányzatok támogatására, és elvégzi a települések integritásának, vagyis korrupció elleni védettségének értékelését – ismertette az ÁSZ alelnöke.

Szita Károly a megbeszélésen elmondta: az ÁSZ és a 23 megyei jogú városok között partneri viszony van, amelynek alapja a támogatás. Mint mondta: az ellenőrzés, a külső értékelés mindig segítséget, támogatást jelent, ami minden önkormányzatnak fontos kell legyen. Az MJVSZ elnöke kiemelte: közös érdekünk, hogy az önkormányzatok szabályszerűen és hatékonyan működjenek. Rámutatott: utóbbinak a veszélyhelyzet időszakában különösen nagy jelentősége van.

Szita Károly a megbeszélésen rávilágított: az egészségügyi veszélyhelyzet időszakában nagy teher nehezedik az önkormányzatokra. Mint mondta: bizonyos esetekben akár rendkívüli intézkedésekre is szükség lehet a településeken. Fontos, hogy ezek a döntések is szabályszerűek legyenek – szögezte le az MJVSZ elnöke. Ehhez pedig számítanak az ÁSZ tapasztalataira is – tette hozzá. Erre reagálva Warvasovszky Tihamér leszögezte: tanácsadó tevékenysége keretében az ÁSZ minden támogatást megad az önkormányzatoknak, így a 23 megyei jogú városnak is.

Az ÁSZ alelnöke a megbeszélésen felhívta a figyelmet ÁSZ honlapján elérhető öntesztekre, amelyek az önkormányzatoknak is támogatást biztosítanak a szabályos működés és gazdálkodás érdekében. Warvasovszky Tihamér kiemelte továbbá az ÁSZ monitoring alapú ellenőrzéseit, amellyel az ÁSZ egyszerre akár több száz önkormányzat ellenőrzését képes elvégezni.

A megbeszélésen Warvasovszky Tihamér és Szita Károly egyetértettek abban, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben különösen nagy jelentősége van a kölcsönös együttműködésnek és információcserének, ami az ÁSZ és a megyei jogú városok között hatékonyan működik.

 

 

Forrás: Állami Számvevőszék