Több ezer fa ültetését támogatja a MOL-Új Európa Alapítvány

Több ezer fát ültetnek el a MOL-Új Európa Alapítvány első programjában, partnerségben az Agrárminisztériummal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével és az Országos Erdészeti Egyesülettel. A „Neked Zöldül” fenntarthatósági program sorozat első szakaszában meghirdetett VárosFa program a 10 ezer főnél nagyobb települések faállományát hivatott bővíteni.

„VárosFa” néven indult el a MOL-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztérium, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az Országos Erdészeti Egyesület közös fenntarthatósági programja. A program két fázisában, összesen hétezer facsemetével járul hozzá a hazai települések fásításához.

A program első fázisa, a tavaszi mintaültetés a megyeszékhelyek és a megyei jogú városok számára, valamint az alapítvány jövőbeni székhelyének, Esztergomnak jelent lehetőséget az együttműködésre. A második fázisban pedig már minden, tízezer lakos feletti település benyújthatja pályázatát, a két fázisban való részvétel ugyanakkor nem zárja ki egymást. A tavaszi időszakban 500 darab, ősszel pedig további 6500 darab egységcsomagot osztanak szét a települések zöldítésére. A városok nagyméretű sorfák mellett az ültetéshez szükséges kiegészítőket, útmutatót és szakmai tanácsadást is kapnak. A mintaültetések során öt fafajta közül lehet választani, így amerikai hárs, fehér eper, közönséges nyír, platán és pusztaszil is díszítheti a jövőben a nyertes városokat. Ősszel 16 fafajtával zöldülhetnek majd a települések.

Az érintett településeken emellett óvodásoknak és iskolásoknak szóló edukációs programokat is szerveznek, támogatva a fiatalok további ismeretszerzését a fenntarthatóság és környezettudatosság területén.

A Neked Zöldül program sorozat elindítása az első lépés a MOL Csoport és a magyar kormány által alapított MOL-Új Európa Alapítvány által kitűzött célok megvalósításában. A közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány a sportélet, a kultúra, az egészségügy, a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem területén is átfogó támogatási rendszert hoz létre.

„A tavasz a megújulás évszaka. Különleges öröm számomra, hogy ezzel a programmal indítjuk útjára a MOL-Új Európa Alapítvány tevékenységét. Hiszem, hogy az ehhez hasonló kezdeményezések egy fenntarthatóbb világ kialakulásához járulnak hozzá, mindannyiunk közös érdekét szolgálva. A MOL-Új Európa Alapítvány egy összefogást hozott létre, szerencsés lehetőséget teremtve, hogy mindenki a maga módján vállalhasson szerepet a közügyekben. Bízom benne, hogy számos város él majd ezzel a lehetőséggel" – mondta Miklósa Erika, Kossuth- és Liszt Ferenc- Díjas operaénekesnő, a MOL-Új Európa Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A programban a településeknek az ültetési helyszín kiválasztása mellett a szükséges engedélyeket kell beszerezniük, illetve biztosítaniuk kell a fák tárolását, öntézését a szállítás és az ültetés közötti időszakban, továbbá a települések felelőssége a fák elültetése egy előre egyeztetett időpontban, valamint a fák legalább 7 éves fenntartása is.

 

Hírforrás:   MOL-Új Európa Alapítvány
Képforrás:  hiros.hu

https://hiros.hu/hirek/neked-zoldul-kecskemeten-indult-el-az-orszagos-varosfa-program