Veszprém, az UNESCO zenei városa

Sajtóközlemény

Az UNESCO által alapított díjat Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa címmel és az UNESCO kreatív városok hálózatának tagságával érhette el. Az alapító tagok között olyan nagyvárosok szerepelnek, mint például Liverpool, a Beatles városa, Mannheim, amely a Popakademie, Európa egyetlen könnyűzenei egyetemének otthona, a kolumbiai főváros Bogota, a reggae fővárosa, a jamaikai Kingston, Sevilla, a flamenco hazája, Bologna és Kansas City, illetve a szűken vett régióból a lengyel Katowice, a cseh Brno és szintén most került be a szerb Vranje. Ezt a sort erősíti Veszprém.

Mi nem elsősorban egy-egy világszerte ismert zenekarral vagy eseménnyel büszkélkedtünk, hanem a zene társadalmi összefüggéseire. Arra, hogy Veszprém zeneszerető város, azaz számunkra nem csak a profik, a nagy nevek a tömegesemények a fontosak, hanem az, hogy a zene mennyire része a mindennapoknak, hányan játszanak amatőrként vagy kedvtelésből hangszeren, hogyan épít a zene közösségeket, tölti meg tartalommal a város lakóinak mindennapjait, hogyan használjuk az oktatásban, a szabadidő színvonalas eltöltésében. Persze az UtcazeneFesztivál, a VeszprémFest, az Auer fesztivál jó okot adnak a büszkeségre, de ennél mélyebbre ásunk.  Mi nem egy-egy műfajt, nem egy-egy eseményt, hanem magát a zenét, mint az emberek és közösségek közötti kommunikáció eszközét emeltük ki.

A részvétel a stratégiánk kulcsgondolata – részvétel, minden, hogy milyen szerepben, milyen műfajban, milyen életkorban, mert a zene a társadalom és az egyén szintjén is rengeteget tesz hozzá az élethez. Ezért szeretnénk a zenélést elősegítő közösségi helyszíneket létrehozni, zenetanulást ösztönözni, inspiráló eseményeket a városba hozni. Egyszóval: a bázist szélesíteni, aminek egyébként egyenes következménye, hogy ha a piramis alapja széles, akkor a csúcsa is magasabbra törhet, tehát a legmagasabb szintű produkciók nőhetnek ki a tömeges részvételből hosszútávon.

Nem mellesleg a város gazdaságát, turizmusát is fejleszti és jól illeszkedik az Európa Kulturális Fővárosának gondolatához is. 

Veszprém, 2019. október 31.

 

Porga Gyula
polgármester

 

Forrás: Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala